III. celorepublikový sraz a soutěž parních stříkaček - Klatovy

14.06.2014 09:00
 

V rámci oslav výročí 140 let založení uspořádal Sbor dobrovolných hasičů Klatovy v pořadí již třetí celorepublikový sraz a soutěž parních stříkaček. V České republice je přibližně 20 provozuschopných parních stříkaček, na akci přijelo 9 z nich (parní stříkačky z Klatov, Kvítkovic, Netolic, Opočna, Roztok, Semil, Svojanova, Tachova a Tábora). Klatovská parní stříkačka, vyrobená firmou R. A. Smékal, pochází z roku 1881, hasičům ji město zakoupilo v roce 1892. Dle pamětníků hasila krátce po vyrobení i požár Národního divadla v Praze.

Soutěžilo se v celkem 4 disciplínách - roztopení parní stříkačky a její natlakování na 5 atm, přesnost ve srážení lahví, přesnost při plnění sudu jedním proudem v časovém limitu 2 minut a stříkání na čas do nástřikového terče. Pro technickou poruchu bohužel musela z klání po první disciplíně odstoupit parní stříkačka z Tachova, soutěž vyhráli místní hasiči z Klatov.

Součástí doprovodného programu byla ukázka současné i historické hasičské techniky, kdy kromě techniky klatovských dobrovolných hasičů byla vystavena i automobilová plošina TATRA 815 AP 27 a cisternová automobilová stříkačka TATRA Terrno CAS 20 s nástavbou polského nástavbáře Wawrzaszek ISS nebo blovická "Máňa" - požární automobil Škoda 154 a Mercedes-Benz dobrovolných hasičů z Regenu.

Foto: galerie 1